Los Anđeles, Sjedinjene Američke Države

Los Angeles potvrđuje i rastavlja sve svoje stereotipe. Svakako, to je prostrana metropola sa večito zagušenim autoputevima, ali sadrži i jedan od najrazličitijih i jedinstvenih kompleksa četvrti u Sjedinjenim Državama. La-La Land je do vrha ispunjen glamurom šik holivudskih brendova sa imenima i kulisama kulisa, ali takođe je dom renomiranih umetničkih galerija poput Muzeja umetnosti okruga Los Angeles i arhitektonskih remek-dela poput Getti Center. Svetsko carstvo vizuelne zabave, LA turistima nudi zakulisni pogled u svet filmskog stvaralaštva i televizijskog emitovanja u studijima poput Paramount Pictures Studios i Varner Bros.

Štaviše, Grad anđela sadrži neke od najeklektičnijih jela u zemlji i desetine visoko cenjenih restorana. Daleko od revitalizovane gradske četvrti, plaže Malibu i Santa Monica pružaju sunce, pesak i surfovanje, dok Venice Beach nudi krupne planove najunikatnijih stanovnika grada. Dodatne aktivnosti na otvorenom, poput planinarenja, mogu se naći u parku Griffith i u Nacionalnoj šumi Angelesa.

Na više od 500 kvadratnih kilometara, Los Angeles je masivan i obilazak po njemu može biti iscrpljujuć – ali to ne odvraća posetioce. Područje je jedno od najposećenijih u zemlji, posebno između juna i oktobra, kada hiljade putnika koriste letnje odmore kako bi iskusili što više LA atrakcija. Ali ključ uspešnog LA odmora je jednostavan: planirajte unapred. Izaberite nekoliko područja koja najbolje odgovaraju vašim interesovanjima i potrebama ili krenite u obilazak s vodičem ako želite malo više pomoći. Tada preostaje samo istraživanje, istraživanje, istraživanje.

Šta treba da znate

Automobil je neophodan

Iako LA ima javni prevoz, shvatićete da je kretanje ovim masivnim gradom mnogo lakše sa sopstvenim setom točkova.

Planiranje je neophodno

Zbog njegove veličine praktično je nemoguće organizovati obilazak LA-a. Mnoge vrhunske atrakcije su raširene, pa rasporedite vreme prema tome. Obilazak s vodičem je još jedan sjajan način da maksimizirate svoje vreme.

Izbegavajte LA leti

Visoke temperature i zagušljiv smog zaštitni su znaci leta u Los Angelesu. Pobedite vrućinu posetom u proleće ili jesen.

Kultura i običaji

Los Anđeles je širom sveta poznat kao dom američke televizijske i filmske industrije, a taj aspekt gradskog identiteta obično je u centru pažnje. Možete videti stranu LA-a koja je glamurisana u filmovima u Holivudu i u ritijijim četvrtima Beverli Hills i Malibu. Međutim, nemojte zanemariti ostatak La-La Land-a: U drugim delovima grada naići ćete na različite atmosfere (i niz ljudi). Otkačeni likovi na plaži Venice okačeni su sa surferima i skim graničnicima Santa Monice, dok poslovna pamet predstavlja njihovu pamet u centru LA-a i zdravstveno osveštenu prodavnicu najsvežijih keljeva na pijacama širom grada. LA takođe ima jaku LGBT zajednicu, a grad je domaćin jedne od najvećih proslava ponosa na svetu.

Los Anđeles nudi mnogo na način da kulturno obogati atrakcije: „Museum Rov“ razmeće se svojim prednostima sa četiri glavne institucije, mnoštvo muzičkih objekata puni uši melodijama, a mala i velika pozorišta postavljaju plesne i muzičke produkcije.

Ali iako je LA složena mešavina kultura i stilova života, malo je verovatno da ćete uopšte moći da izbegnete holivudsku kulturu. Bez obzira gde se nalazite u Los Angelesu, verovatno iza ugla postoji film, TV emisija ili komercijalno snimanje.

Sigurnost

Glavne turističke tačke u LA-u i dalje su relativno sigurne, ali malo opreza može u ovom ogromnom, a ponekad i opasnom gradu. Četvrti na periferiji centra grada, južnog centralnog LA-a, pa čak i delovi gradskog centra (poput Skid Rov-a) mogu biti sumnjivi, jer kriminalci često posećuju ova područja. Džeparoši i sitne krađe su česti, pa pripazite da zaštitite sve stvari; kreditne kartice se prihvataju gotovo bilo gde, tako da nema potrebe za nošenjem velike količine gotovine. Beskućništvo takođe ostaje problem, ali uglavnom predstavlja mali rizik za vašu sigurnost.

Pored toga, izbegavajte ljude koji vam prilaze na ulici govoreći da su iz producentskog studija ili izviđačke agencije. Ako vam se neko obratio, zatražite njegovu ili njenu vizit kartu i proverite akreditive pre nego što počnete bilo šta da preduzimate. Prevare sa pozivima povećavaju se tokom godina, prevaranti mole ljude da popune prijave za emisije koje ne postoje sa namerom da ukradu lične podatke za krađu identiteta.

Kretanje po Los Anđelesu

Los Anđeles je najbolji način da se krećete automobilom. Los Anđeles se prostire na oko 500 kvadratnih kilometara, a iako postoji sistem javnog prevoza, njegove rute su ograničene u poređenju sa onima u drugim većim gradovima. Možete iznajmiti automobil u nekoj od desetak agencija za iznajmljivanje na Međunarodnom aerodromu u Los Angelesu (LAKS) – smeštenoj oko 15 milja jugozapadno od centra grada – ili u bilo kojoj od agencija za iznajmljivanje koje se nalaze širom grada. Metro i autobuski sistemi takođe služe aerodromu, ali budite spremni na polaganu vožnju. Takođe možete uzeti taksi sa aerodroma u grad, ali to može biti skupo: paušalne cene između aerodroma i centra grada su skoro 50 dolara u jednom smeru. Na aerodromu takođe posluju Lift i Uber. Upoznaćete svoj taksi, Lift ili Uber u LAKS-it-u (izgovara se „LA ekit“), nedavno uvedenom prevozu za taksije i putnike koji se voze. Putnici imaju mogućnost pešačenja do LAKS-it-a ili uskakanja u namenski šatl od svog terminala.

Back to top