„Beznadežno je da povremeni posetilac pokušava da ide u korak sa Čikagom – ona ​​prerasta njegova proročanstva brže nego što ih on može izgovoriti“, napisao je Mark Tven u „Životu u Mississippiju“. Iako se Tven predomislio u vezi sa Vetrovitim gradom i pre nego što je dostigao 50. godinu, njegov utisak o Čikagu pokazao se dugotrajnim. Treći po veličini američki grad opisivan je na bezbroj načina tokom svog života. Kada su se Thomas Edison i Nikola Tesla takmičili za pravo da koriste svoje oblike električne energije za osvetljavanje svetske izložbe Kolumbije iz 1893. godine (poznate i kao Svetska izložba u Čikagu), Čikago je bio poznat kao grad industrije. Kada je nastupila Prohibicija, ozloglašeni mafijaši poput Al Caponea transformisali su Chicagoland u svoje opasno igralište. A intenzivni nagli useljenici tokom 20. veka doneli su mnoštvo novih identiteta u Vetroviti grad, uključujući grčki, poljski, italijanski, irski i jevrejski.

Danas je Čikago i dalje jednako raznolik, pohvaljujući naprednoj umetničkoj sceni, raznim trgovačkim četvrtima i izobilju restorana. Prvi put posetioci Chi-Tovna sigurno će imati pogled u nebo najmanje dan ili dva. Neboderima i javnoj umetnosti u Čikagu je apsolutno vredno divljenja: krenite na krstarenje rekom Chicago Architecture ili prođite nekoliko sati u Millennium Parku i provodićete puno vremena gledajući prema gore. Za perspektivu ptičije perspektive, uputite se do Skideck-a u Čikagu Villis Tover-a ili do osmatračnice 360 CHICAGO centra John Hancock Center. Posle toga zaronite glavom u sve što vam grad može ponuditi – od izuzetnih muzeja do uspešne sportske kulture i pice sa dubokim jelima koja ukusno odvodi u potpuno nove dubine. Ako vam je potrebna mala pomoć u navigaciji Chi-Tovnom, razmislite o tome da se prijavite za jednu od najboljih turneja po Čikagu.

Najbolje vreme za posetu Čikagu je od aprila do maja i između septembra i oktobra, kada su temperature tople, održavaju se razni festivali i gužve su prihvatljive. Leto obeležava vrhunac turističke i festivalske sezone u Čikagu, a putnici iz cele zemlje nadaju se da će iskoristiti toplo vreme i obilne aktivnosti. Tokom ove sezone naći ćete veće stope smeštaja, ali izbeći ćete i ozloglašene zime u Čikagu. Čikago doživljava hladne temperature od novembra do marta, ali ako ga možete hakovati, lako ćete naći hotelske i avionske karte.

Zimske temperature u tinejdžerima i dvadesetim godinama pogoršavaju se grickanjem hladnih vetrova. Dođite pripremljeni sa toplim šeširom, pouzdanim rukavicama, debelim kaputom i čvrstim čizmama ako ste u poseti tokom ove sezone.

Zaboravite automobil: opsežni sistem javnog prevoza u Čikagu je mnogo bolji (i lakši) način za kretanje. Obilazak Segvai-a je još jedan zabavan način za razgledanje grada bez potrebe da se oslanjate na svoje noge.

Zato zakažite pametno. Grupirajte stvari koje želite da radite po susedstvu kako biste izbegli gubljenje vremena u tranzitu.

Za lokalnu perspektivu grada, rezervišite obilazak. Bilo da tražite obilazak hrane, obilazak brodom ili šetnju, naći ćete mnoštvo doživljaja između kojih možete izabrati.

Čikago se može pohvaliti dobrim udelom finih restorana, ali ne propustite priliku da probate regionalnu kartu. Čikažani čvrsto veruju da su njihove pice i viršle bolji od onih u Njujorku – možda ćete jednostavno želeti da se složite, a ne da pokrenete raspravu. A kada naručujete napitak, imajte na umu da se u Čikagu soda naziva „pop“.

Stanovnici Čikaga takođe su posvećeni svojim sportskim timovima. Ne biste trebali imati problema da pronađete kolegu obožavatelja „da Bearsa“ ili „da Cubsa“ (fraze koje je proslavio „Saturdai Night Live“) u jednom od mnogih sportskih barova raštrkanih širom Vrigleiville-a.

Ako više volite izvođačke umetnosti od sporta, The Reader i Time Out Chicago mogu vas usmeriti na muzičke i pozorišne predstave koje se odvijaju širom grada. I ne zaboravite da pogledate jednu od poznatih gradskih humorističnih emisija, koje se redovno nude preko lokalnih humorističkih grupa poput The Second Citi i UP Comedi Club.

Većina ljudi kuhinju Čikaga povezuje sa tri stvari: pica, hrenovke i šnicla. Ne bi pogrešili. Vetroviti grad ima kontinuirano rivalstvo sa Njujorkom oko toga ko može da posluži bolji deo – dok Njujorčani više vole široke i ravne, Čikažani vole svoju picu sa dubokom korom koja može da nosi gomilu dodataka. Za hrenovke, Njujorčani vole svoje hrenovke jednostavne sa lepinjama od krompira i kečapom, senfom ili slasticama, dok Čikažani uživaju u goveđim frankovima na lepinjama od maka sa žutim senfom, seckanim belim lukom, paradajzom, kiselim krastavcima, kiselim paprikama i crticom soli celera.

Čikago je poznat i po svojim steakhouse-ovima – Loop i North Side su prepuni finih ugostiteljskih objekata koji poslužuju vrhunske komade govedine. Neke od najpoznatijih steakhouse-ova uključuju Joe’s Seafood, Prime Steak & Stone Crab i Benni’s Chop House, tik uz The Magnificent Mile i Bavette’s Bar & Boeuf u oblasti River North. Samo budite upozoreni: dobar odrezak u ovom gradu nije jeftin.

Još jedno jelo iz Čikaga koje je popularno među lokalnim stanovnicima, ali turistima nije toliko poznato, je italijanski sendvič sa govedinom. Stvoren od strane italijanske imigrantske zajednice u Čikagu ranih 1900-ih, ovaj sezonski sendvič sa pečenom junetinom natopljen mesnim kašicama i preliven začinjenom giardinierom ili slatkom italijanskom paprikom nalazi se na mnogim štandovima za hrenovke i u restoranima. Ali, ako želite da uživate u autentičnom italijanskom sendviču sa govedinom, lokalno stanovništvo preporučuje da posetite Portillo’s. Dve lokacije – jedna u ulici Vest Ontario u reci North, a druga u ulici Vest Tailor u blizini South Loop-a, dostupne su u centru grada.

Kao i u bilo kom velikom gradu, budite oprezni kada ste vani. Držite dragocenosti stalno uz sebe. Obavezno imajte jasan osećaj okoline kada putujete po mraku i izbegavajte šetnju sami što je više moguće. Komšiluci na južnoj i zapadnoj strani skloni su nasilju i najbolje ih je izbegavati, posebno po mraku. Imajte na umu da se stadion Vhite Sok nalazi na južnoj strani, ali posetioci koji dolaze na utakmice treba da razmisle o upotrebi slova L, koji zaustavlja odmah ispred stadiona. Četvrti poput Južne petlje, Kenvuda i Hajd parka nisu toliko pogođene kao područja zapadno od jezera Mičigen (gde je siromaštvo zastupljenije), ali ipak je najbolje da uvek budete na oprezu.

Najbolji put do Čikaga je putem javnog prevoza – konkretno vozom L. L, kojim upravlja Čikaška tranzitna uprava, je L (skraćeno od „povišeni voz“) jeftin i lak za upotrebu. CTA takođe koristi opsežni autobuski sistem sa rutama koje opslužuju skoro svaku atrakciju, ali novopridošlima će autobus možda biti teško da se kreću. Postoji i regionalni sistem vozova Metra Rail koji se zaustavlja u centru Čikaga i susednih gradova i predgrađa. Možete da koristite javni prevoz da biste stigli do grada sa oba obližnja aerodroma. Međunarodni aerodrom O’Hare (ORD) nalazi se 18 km severozapadno od centra grada i može mu se pristupiti putem L-ove plave linije, a Međunarodni aerodrom Chicago Midvai (MDV) nalazi se na oko 18 kilometara jugozapadno od centra grada i do njega se može doći L-oranž linijom. Dostupni su i kabine i usluge pozdrava, iako visoke početne stope i dodatni troškovi čine ovu opciju malo skupljom. Naknade za parkiranje garaža i ulica takođe su skupe, ali ako odlučite da vam treba set točkova, agencije za iznajmljivanje mogu se naći na oba aerodroma.

Back to top