Rio de Žaneiro – Brazil

Rio de Žaneiro je drugi po veličini grad u Brazilu i bio je njegov glavni grad od 1763. do 1960. godine, kada je stvorena Brazilija. Grad su osnovali portugalski kolonisti sredinom 1500-ih i postao luka za otpremu zlata iz unutrašnjih rudarskih područja. Tokom svoje istorije Rio je izgledao svestan svojih fizičkih dobara – visokih planina iza sebe, Šećerne glavice koje se nadvijaju nad lukom i dugih polumesečnih plaža koje su njegove glavne turističke atrakcije – i unapređivao je taj pejzaž istaknutim zgradama iz svake ere svog istorije i sa izdašnom ponudom urbanih parkova i otvorenih prostora.

Otkrijte najbolje što grad nudi sa našom listom najboljih atrakcija u Rio de Žaneiro.

1.Cristo Redentor (Hrist Iskupitelj)

Divovska statua Hrista koja gleda na grad sa 709 metara visokog vrha Corcovado gotovo je široko prepoznat simbol Rija kao prepoznatljiv oblik Šećerne glavice. Svetski poznati orijentir podignut je između 1922. i 1931. godine, finansiran gotovo u potpunosti doprinosima brazilskih katolika.

Art deko statuu kreirao je poljsko-francuski vajar Paul Landovski, a izgradio je brazilski inženjer Heitor da Silva Costa, u saradnji sa francuskim inženjerom Albertom Cakuotom. Izrađena od armiranog betona i sapuna, sama figura je visoka 30 metara, a ruke se protežu 28 metara; teška je 635 metričkih tona. Unutar osnove visoke osnove nalazi se kapela u kojoj se retko mogu naći venčanja i krštenja. Železnički koloseci Corcovado iz Rua do Cosme Velho uzdižu se stazom dugom 3,5 kilometara do statue kroz Nacionalni park Tijuca. Ovaj spomenik možete videti bez uobičajene gužve i pri ranom jutarnjem svetlu na vođenoj statui Ranog pristupa Hristu Otkupitelju uz opcionu turu po planini Šećerne glavice. Nadogradnja ture uključuje vožnju žičarom do planine Sugarloaf za još zapanjujući pogled.

2. Šećerna glava

Najpoznatija orijentir Rio de Žaneira je stenoviti vrh Šećerna glava, visok 394 metra iznad luke. Smešteno je na kopnu koje se izbacuje u zaliv i obavija njegovu luku, a sa gradom je povezano niskim kopnom. Žičarom se možete voziti od Praca General Tiburcio do vrha Morro da Urca, donjeg vrha sa koga vodi druga žičara do vrha Šećerne glave. Odavde možete videti čitavu planinsku obalu koja zvoni u zalivu i njegovim ostrvima. Ispod se nalazi 100-metarska plaža Praia da Urca, u blizini lokacije prvobitnog jezgra Rija, između Morro Cara de Cao i Sugarloaf. Na Cara de Cao nalaze se tri utvrde, od kojih je utvrda u obliku zvezde u obliku švedskog oblika iz 16. veka otvorena za javnost.

3. Copacabana

Malo je gradova koji imaju blagoslovenu prelepu peščanu plažu u srcu, a kamoli onu koja se proteže četiri kilometra duž cele strane njenog centra. Nekoliko koraka od zlatnog peska su Avenida Atlantica, Avenida Nossa Senhora de Copacabana i susedne manje ulice u kojima ćete pronaći privlačne vekovne zgrade, fine hotele i popularne restorane i kafiće. Neupitni monarh tog područja i hotela u Riju je poznata palata Copacabana, sagrađena 1920-ih godina, koja je sada zaštićena kao nacionalni spomenik. Predstavljen u filmu Leteći do Rija iz 1933. godine, domaćin kraljevskih i glamuroznih filmskih zvezda, Palata Copacabana podseća na dane moći, bogatstva i elegancije, kada je Rio bio glavni grad Brazila

Na krajnjem kraju plaže, tvrđava Copacabana datira iz 1914. godine i bila je pobuna oficira iz 1922. godine, koji su zauzeli tvrđavu i okrenuli artiljeriju na grad. Kratkotrajna pobuna završila se sutradan kada je vlada uvela bojne brodove za bombardiranje tvrđave. O ovoj i drugoj vojnoj istoriji možete saznati u Museu Historico do Ekercito (Muzej istorije vojske) koji je ovde smešten. Napolju, na tvrđavi, nalaze se artiljerijski oruđa s kraja 19. i početka 20. veka.

4. Ipanema

Nastavljajući dalje od četiri kilometra niza Copacabana, plaže Ipanema i Leblon odvojene su kanalom Jardim de Ala, koji odvodi lagunu, Lagoa Rodrigo de Freitas. Duž šetališta uz more nalaze se veliki hoteli, trofejni kafići i restorani. Ova dva okruga, iako najpoznatija po plažama (od kojih je jedan svetski poznat pesmom The Girl from Ipanema), žive živahnim kulturnim životom, sa umetničkim galerijama, bioskopima i avangardnim pozorištem. Praca de Kuental u Leblonu svake je nedelje poprište tržišta antikviteta, a Praca General Osorio je domaćin nedeljne Feira de Artesanato de Ipanema koja sadrži zanate, muziku, umetnost i lokalnu hranu.

5. Karneval

Svake zime u Rio de Žaneiru održava se jedno od najpoznatijih svetskih praznika pre Velikog posta – dobro poznato kao u Veneciji i Nju Orleansu. Proslave počinju ubrzo posle Nove godine, ali sjaj i rasipnost dostižu svoj spektakularni vrhunac u četiri dana pred Pepelnicu, privlačeći stotine hiljada gledalaca na svoje ulične parade, samba zabave i predstave. Ostali brazilski gradovi slave Karneval; to je takođe glavni turistički događaj u Bahiji i Recifeu, ali Rio je najraskošniji.

Najspektakularniji događaji su parade škola sambe koje se održavaju u jedinstvenom prostoru koji je dizajnirao poznati brazilski arhitekta Oscar Niemeier. Sambodromo je duga paradna ruta okružena kutijama u stilu stadiona dizajniranim tako da do 50.000 gledalaca može da gleda parade sjajno kostimiranih plesača dok se takmiče. Paradna ruta duga je 700, a široka 13 metara. Prvi put je korišćen 1984. godine i ažuriran je kao mesto održavanja Olimpijskih igara 2016. godine.

6. Maracana (Marakana)

Neophodno za ljubitelje fudbala (fudbala) kada je utakmica zakazana, najveći brazilski stadion bio je dom svečanosti otvaranja i zatvaranja Letnjih olimpijskih igara 2016. godine. Potpuno je renoviran za FIFA-in svetski kup 2014. i ima više od 78.000 navijača. Stadion se koristi za utakmice između glavnih fudbalskih klubova Rija, Flamenga, Botafoga, Fluminensea i Vasca da Game, kao i za koncerte. Kratka turneja bila bi zanimljiva zagriženim obožavaocima, ali drugi bi trebali propustiti.

Obala Lagoa Rodrigo de Freitas, u blizini Kopakabane i Ipaneme, gde su se odvijali mnogi drugi olimpijski događaji, okružena je parkovima i sportskim klubovima, a njene vode su popularne za regate i druge sportove na vodi.

7. Teatro Municipal (Opštinsko pozorište)

Veliko gradsko pozorište, izgrađeno početkom 20. veka, inspirisano je pariskom operom Šarla Garnijea, a njegova unutrašnjost je još kitnjastija i luksuznija od dramatične fasade na kojoj se uzdiže. Istaknute su skulpture Henrikuea Bernardellija i slike Rodolfa Amoeda i Eliseu Viscontija, kao i zavesa koja se spušta, friz proscenijuma i plafoni. Postoje ture sa vodičem, neke na engleskom, ili ovde možete prisustvovati klasičnim koncertima i baletskim predstavama.

8. Kuinta da Boa Vista

Vrtovi, vile i carske palate Sao Cristovao danas su javni parkovi i muzeji, od kojih je najvažniji Kuinta da Boa Vista. Od 1808. do 1889. palata je bila rezidencija kraljevske i carske porodice, a kasnije je izmenjena i obnovljena kao Palacio de Sao Cristovao. U njemu se nalazi Nacionalni muzej, koji ima najveće zoološke, botaničke, etnografske i arheološke zbirke u zemlji, sa ukupno više od milion predmeta. U prostranom parku nalaze se vrtovi sa jezerima, šumama i pećinama do kojih se dolazi minijaturnom železnicom. Takođe unutar parka nalazi se zoološki vrt sa više od 2.000 vrsta sisara, ptica i gmizavaca iz Brazila i širom sveta.

Back to top