Ulcinj, Crna Gora

Ulcinj je najjužniji grad Crongorskog primorja. Nalazi se na mestu gde se reka Bojana uliva u Jadransko more. Ulcinj je poznat po lepim dugačkim plažama, pogodnim za jedrenje i surfovanje i po nudističkoj plaži Adi Bojani koja se nalazi u blizini.

Stari grad u Ulcinju je jedno od najstarijih zdanja na čitavom Jadranu. Ilirski bedemi, Citadela, mreža ulica, trgovi i blokovi kuća predstavljaju važni kulturno’istorijski spomenik koje je od neprocenjivog značaja. U pitanju je antički grad čiji su najstariji ostaci bedema koji potiču iz Ilirskog perioda. U 6. veku grad dobija dve kapije – istočnu i zapadnu. U muzeju grada se nalazi jako vredno antičko postolje sa grčkim natpison boginjom Artmeidi, zatim antička kameja boginje Atine, a u lapidarijumu su izloženi delovi ciborijuma iz Male crkve iz 9.veka.

Kula Balšića je sigurno najreprezentativniji objekat Ulcinja. Danas služi kao galerija i prostor gde se održavaju pesničke večeri.

Ulcinjska mala plaža dugačka je 360 metara. Zbog širokog pojasa plitke vode pogodna je za porodice sa malom decom. Ova plaža okružena je restoranima, kafeterijama i tavernama. Ulcinjska Kopakabana je velika plaža, dugačka 13 kilometara. Od grada je udaljena 5 kilometara i proteže se od vrta Đerana do Ade Bojane. Plaža je nagrađena evropskom plavom zastavicom za uređenost i čistoću. Manje poznata plaža je Valdanos. U pitanju je stenovita plaža, dugačka nekih 400 metara koja je dosta popularna za pecanje i ronjene.

Između hotela Albatros i Galeb smeštena je Ženska plaža u čijoj se neposrednoj blizini nalazi izvor lekovite sumporno-mineralne vode. Maslinjak je plaža koja je duga nekih 50 metara. Nalazi se u uvali, u hladu stogodišnjeg maslinjaka, po čemu je i dobila ime.

Letnji period je period kada se puno toga organizuje u Ulcinju. Mesto je jako živahbo kada je o zabavi i relaksaciji reč. Letnji period je posebno interesantan jer se po restoranima, hotelima i barovima na plaži stalno organizuju zabave i koncerti. U Starom gradu se svakog leta organizuju pozorišne predstave i izložbe na otvorenom. Najbolje diskoteke su Bulevard, Libertis i GO i nalaze se u centru grada. Najpoznatiji restorani u Ulcinju su Amfora, restoran Antigona, restoran Grand, restoran Aragosta i restorani Pontee i Bazar. Najpopularniji barovi su Sunset beach bar, Plan B Pub, Evergeen pub i Light Lounge.

Na oko 15 kilometara od Ulcinja nalazi se Ada Bojana. Ovo rečno ostrvo, smešteno na samom kraju Velike plaže, je jedna od napopularnijih plaža na celom Crnogorskom primorju. Ostrvo je trouglastog oblika, sa jedne strane ga zapljuskuje reka Bojana, a sa druge Jadransko more. Plaža na Adi Bojani je dugačka 2880 metara i pokrivena je sitnim peskom, kao i morsko dno. Osim za kupanje mesto je zbog dobrih vetrova jako privlačno za surfovanje. Ada Bojana je i nudističko mesto, a poznata je i po bogatom biljnom i životinjskom svetu.

Back to top