Moskva – Rusija

Moskva je jedno od najzagonetnijih evropskih odredišta, dom fascinantne istorije i živopisne, strahopoštovajuće arhitekture koju nećete naći nigde drugde na svetu. Moskva je možda jedan od najmnogoljudnijih gradova na svetu sa preko 11 miliona stanovnika, ali to nije promenilo njene snažne kulturne i društvene tradicije. Šetajte kaldrmisanim ulicama Crvenog trga ili obalama reke Moskve rano ujutro, i teško je reći u kom ste veku.

Carska arhitektura, crkve koje morate videti i glamurozne mogućnosti kupovine stapaju se za vizuelni doživljaj koji nećete zaboraviti. Evo ideja o tome šta videti i raditi tokom posete Rusiji, evo naše liste glavnih turističkih atrakcija u Moskvi.

  1. Kremlj

Najprepoznatljivija struktura Moskve je bez sumnje Kremlj, utvrđeni kompleks iz 15. veka koji se prostire na površini od 275.000 kvadratnih metara okružen zidovima izgrađenim u 1400-im. Velika Kremaljska palata – koja ima preko 700 soba – nekada je bila dom porodice Car, a sada je zvanična rezidencija predsednika Ruske Federacije, iako većina šefova država odlučuje da boravi negde drugde.

Masivni kompleks takođe uključuje mnoge druge zgrade, od kojih su neke otvorene za javnost i mogu se redovno posećivati. Pored tri katedrale (uključujući onu u kojoj su nekada bili krunisani carevi) i brojnih kula, u Kremlju se nalazi i zgrada Oružane, muzej u kome se nalaze sve od kraljevske krune i carskih kočija do prestola od slonovače Ivana Groznog i Jaja Faberge.

2. Boljšoj teatar

U Boljšoj teatru dom je najveća i jedna od najstarijih baletskih i operskih kompanija na svetu. Iako je pozorište pretrpelo nekoliko velikih renoviranja tokom proteklog veka – uključujući i nedavnu 2011. godine radi obnavljanja nekih carskih arhitektonskih detalja – ono i dalje zadržava svu svoju neoklasičnu veličinu.

Boljšoj teatar koji danas vidite otvoren je 1824. godine, nakon što je izgorelo nekoliko starijih verzija. Unutrašnjost, crveni somot, troslojni kristalni luster i pozlaćeni lajsni daju mestu vizantijsko-renesanski grandiozan osećaj kao niko drugi.

Hvatanje predstave iz rezidencijalnih baletskih i operskih trupa je poslastica, jer pozorište često prikazuje brojne klasične predstave, poput Mazepe Čajkovskog i Frančeske da Riminija Rahmanjinova, obe koje su ovde prvobitno premijerno izvedene.

3. GUM

Najstariji i najkvalitetniji tržni centar u Moskvi je arhitektonsko čudo. GUM (skraćenica od Glavnij Universalnij Magazin ili „Glavna univerzalna prodavnica“) izgrađen je krajem 1800-ih u neoruskom stilu kako bi predstavio prelepu mešavinu čeličnog skeleta i 20 000 staklenih ploča koji čine lučni krov.

Ovo je u to vreme bila jedinstvena konstrukcija, jer je staklo moralo biti dovoljno čvrsto da izdrži snežne ruske zime. Zgrada je podjednako impresivna i sa sva tri nivoa prekrivena mermerom i granitom.

Iako GUM više nije najveći tržni centar u Moskvi, i dalje je daleko najlepši. Dom brendova poput Gucci i Manolo Blahnik, ovo možda nije idealno odredište za većinu posetilaca koji paze na budžet, ali lepotu same zgrade vredi posetiti.

Na trećem spratu se takođe nalaze odlične opcije za ručavanje, uključujući menzu u sovjetskom stilu u kojoj se služi tradicionalna ruska hrana, i štand za prodaju sladoleda napravljenog ručno po originalnom receptu iz 1954. godine, koji je prvobitno odobrila sovjetska vlada.

4. Crveni trg

Sve glavne moskovske ulice počinju na Crvenom trgu, pa je lako uvideti zašto se ovo smatra srcem grada. Ogroman prostor od 330 metara sa 70 metara, uz trg su Kremlj, Lenjinov mauzolej, dve katedrale i Državni istorijski muzej. 1945. godine ovde je održana masovna Parada pobede u čast poraza nacističke Nemačke od sovjetskih oružanih snaga.

Katedrala Svetog Vasilija, jedna od najprepoznatljivijih zgrada na trgu, sagrađena je 1555. godine. Jedinstvena katedrala sadrži arhitektonske detalje inspirisane vizantijskim i azijskim dizajnom, kao i detalje koji podsećaju na one pronađene u poznatim džamijama. U crkvi se nalazi devet pojedinačnih kapela, sve ukrašene živopisnim freskama.

I sam trg i Kremlj priznati su kao mesta svetske baštine UNESCO-a. Tokom vikenda na ulazu na trg ponekad postoje tezge koje prodaju suvenire i tradicionalne predmete, poput matrjoške (ruske gnezdarice).

5. Lenjinov mauzolej

Lenjinov mauzolej, poslednje počivalište sovjetskog lidera Vladimira Lenjina, zauzima centralno mesto na Crvenom trgu. Njegovo telo je u mauzoleju od njegove smrti 1924. godine – i iako je prvobitni plan bio da bude sahranjen nakon kratkog perioda javnog izlaganja radi žalosti, plan se brzo promenio.

Nakon što je preko 100.000 posetilo grobnicu u periodu od šest nedelja, odlučeno je da novi sarkofag i trajniji izložbeni prostor mogu zapravo sačuvati Lenjinovo telo mnogo duže nego što se očekivalo – i izgrađen je Lenjinov mauzolej. Tokom godina, mauzolej i njegove mermerne stepenice takođe su postali glavno mesto odakle će sovjetske vođe gledati parade i događaje koji se dešavaju na Crvenom trgu.

Lenjinovo balzamovano telo i danas se može videti kako leži u neprobojnom staklenom sarkofagu kao da spava. Iako je poseta mauzoleju svakako neobična, postala je obavezna stvar za ljubitelje istorije koji žele da shvate kako je Lenjinovo nasleđe zaista promenilo naciju. Dođite spremni da sačekate, ali obično postoje redovi za ulazak.

Back to top