Mont Blanc – Francuska

Nekoliko znamenitosti na Zemlji se upoređuju sa fenomenalnim spektaklom Mont Blanc, najpoznatijom planinom francuskih Alpa i najvišom tačkom u Evropi. Na Mont Blanc su se prvi put popeli Jackues Balmat i Michel-Gabriel Paccard 1786. godine, a još uvek je san mnogih penjača da osvoje ovu legendarnu planinu.

U senci veličanstvenog snježnog vrha Mont Blanc nalazi se Chamonik, turističko alpsko selo prepuno restorana, kafića, prodavnica, elegantnih hotela i staromodnih patlidžana. Šamoni je svetski poznato skijalište još od održavanja Zimskih olimpijskih igara 1924. godine. Šest različitih skijališta opslužuje sve nivoe, od početnika do ekstremnih skijaša.

Osim skijanja, Chamonik je jedno od najboljih mesta za posetu Francuskoj za planinarenje, penjanje po stijenama, paraglajding, golf i tenis. Takođe je vredno putovanja samo da udahnete svež alpski vazduh, upijete inspirativni pejzaž i osluhnete zvuk jurećih potoka.

Da bi doživeli rustikalni šarm Šamonija, posetioci bi trebalo da odsednu u tipičnoj alpskoj planinskoj kolibi i večeraju u tradicionalnim restoranima. Autentična kuhinja regije Savoi je izdašna i ukusna. Tipična jela uključuju krompir, sir i kobasice. Specijaliteti poput fonduea i raclettea zadovoljavaju nakon dugog dana na padinama ili planinarenja

Mont-Blanc je najviši vrh Alpa i deo je francuske granice sa Italijom. Penjući se na nadmorsku visinu od 4.810 metara, Mont Blanc je uvek prekriven snegom, objašnjavajući zašto se zove “Bela planina”.

Mont Blanc je poznat kao “krov Evrope” zbog svojih uzbudljivih gledišta na planinske vence Aiguilles Rouges i dolinu Chamonik. To je takođe jedno od najboljih skijališta u Francuskoj. Turisti mogu uživati u pejzažu i pogledu na razne planinarske staze ili se popeti na jednu od gondola.

Pješačke staze Tour du Mont Blanc uključuju rute za sve nivoe sposobnosti i nude neke od najboljih pješačkih staza na svijetu. Staze se kreću od blagih šetnji i srednjih pešačenja do pešačenja uz snažnije uzbrdo. Pejzaž je prekrasan, a na nekim stazama u pozadini se nalaze fantastične fotografije Mont Blanc-a. Usput, tradicionalne alpske kolibe i brvnare nude osveženje, obroke i prenoćište.

Iskusni penjači sa vodičem mogu se popeti na vrh Mont Blanc, iako je izuzetno naporan. Od Les Houches, uspon traje 10 do 12 sati. Najčešća ruta za penjanje je kroz Aiguille du Gouter i Arete des Bosses. Penjači su nagrađeni apsolutno zadivljujućim panoramama sa vrha.

Tramvaj Mont Blanc

Tramvaj du Mont Blanc nudi priliku da se divite alpskim pejzažima koji izazivaju strahopoštovanje. S mjesta iskrcaja tramvaja ljubitelji vanjskog prostora mogu krenuti stazama za šetnje prirodom, pješačenje ili vožnju brdskim biciklom. Tokom ljeta otvorena je najviša tačka iskrcavanja (Nid d’Aigle).

Tramvaj polazi iz Le Fayet ili Saint-Gervais-les-Bains. Vlak ima dva stajališta: Bellevue i Nid d’Aigle. Turisti su zadivljeni panoramskim pogledom na Mont Blanc, kao i na druge planinske vrhove, alpske pašnjake i prostrane šume dok se tramvaj uspinje do Bellevuea na 1.800 metara.

Bellevueu turisti mogu prošetati slikovitom zelenom visoravni Bellevue. Vjerno svom imenu, Bellevue ima prekrasan pogled, a ima i elegantan planinski restoran s dobrom hranom i ugodnim ambijentom. Od Bellevuea lagane su šetnje dolinom i alpskim livadama, kao i staze koje vode do zaseoka Les Houches .

Selo Chamonix

Danas je Chamonix svjetski poznato skijalište , ali grad je nekada bio samo skromno planinsko selo. Kada su dvije engleske aristokrate otkrile to mjesto 1741. godine, bile su očarane šarmantnim zaseokom, zvanim “Prieuré de Chamouni”, ušuškanim u dolini okruženoj snježnim planinama.

Prva gostionica u selu otvorena je 1770. godine kada je interesovanje za planinarenje počelo rasti. Ubrzo su se mnogi posjetitelji okupili u Chamonixu kako bi vidjeli mistične vrhove. 1816. godine stvoren je prvi luksuzni hotel, a više će uslijediti kasnije u 1800 -ima.

Selo vrvi od turističkih trgovina, luksuznih butika i gurmanskih restorana. Mogućnosti objedovanja kreću se od ležernih kafića i užurbanih pivnica do otmjenih gastronomskih objekata. Za autentičan doživljaj, probajte regionalnu kuhinju u prijatnom patlidžanu ili planinskom utočištu.

Možda će ti se svideti i...