Kopaonik – Srbija

Ako ste neko ko je već probao skijanje i svidelo mu se, Kopaonik je za vas. Ovo je najveće odmaralište u Srbiji i prepuno je sadržaja koji vaš boravak čine udobnim i zabavnim. Uprkos tome, ovo možda nije najbolje odmaralište za početnike, pa to treba imati na umu.

Za one koji žele da uživaju u alpskom skijanju postoji 55 km skijaških staza, a za kros oko 12 km. Kroz sve to proći ćete kroz planinske pejzaže koji oduzimaju dah i koji bi parirali najvećim švajcarskim vrhovima skijališta. Takođe, apres-ski je odličan i relativno jeftin!

Kopaonik, poznat i kao Srebrna planina, u centralnom delu Srbije ukrao je toliko srca svih zaljubljenika i definitivno me ostavio u srcu. Danas je postalo najpopularnije i najveće skijalište, sa preko 25 ski žičara i staza za sve kategorije i kapacitetom za više od 30.000 skijaša na sat. Zanimljivo je da je centralni deo Kopaoničke visoravni 1981. godine proglašen nacionalnim parkom, što jasno svedoči o njegovim veličanstvenim prirodnim lepotama. Odlične vesti za ljubitelje zimskih sportova! Snežna sezona traje od novembra do maja, dok ima oko 200 sunčanih dana, pa se pobrinite da sa skijaškom opremom ponesete losione za sunčanje i naočare za sunce.

Zaista, Kopaonik ima bogato istorijsko nasleđe, koje bi vam po dolasku moglo biti zanimljivo, jer nije samo još jedno turističko mesto, kao i izuzetna klima i bogata priroda. Sve to čini Srebrnu planinu toliko privlačnom za strance, pa žude da pobegnu od gradskog zagađenja.

Ako ste ljubitelj festivala i više volite da posetite Kopaonik kada je malo toplije, onda jednostavno morate pogledati Veliki snežni festival. Godišnji martovski festival odlična je mešavina suprotnosti, poput džeza, regea i elektronskih izvođača. Uživaćete u neverovatnoj muzici i sjajnom prolećnom vremenu. Ako više volite zimu, pogledajte Snov Park, uglavnom posvećen ljubiteljima ekstremnih sportova. Kaže se da je to mesto na kome želite da poželite adrenalin.

Kopaonik je prekriven belim slojem više od šest meseci svake godine. Bez obzira na ove optimalne prirodne uslove, većina skijaških staza obogaćena je sistemima za stvaranje snijega. Postoji čak i posebna staza za noćno skijanje.

Seoska zimska zemlja čuda na Kopaoniku

Obronci planine Kopaonik nude širok spektar seoskih turističkih smeštaja i doživljaja u restoranima, što bi mogao biti savršen način za otkrivanje Srbije. Drvene kuće sa vatrom koja pucketa u kaminu, dragi ljudi prekriveni džemperima velikih dimenzija i toplim ćebadima nisu samo uobičajena scena u američkim filmovima o Božiću. To je zapravo stvarno i deo je ponude seoskog smeštaja na Kopaoniku.

Nacionalni park Kopaonik

Kopaonik je najveći planinski masiv u Srbiji. Zbog svojih prirodnih bogatstava, jedan deo masiva postao je nacionalni park 1981. Nacionalni park broji veliki broj endemskih i retkih vrsta biljaka i životinja i jedno je od područja sa najvećom stopom biodiverziteta u Srbiji. Viši delovi planine prekriveni su zimzelenom šumom, dok je dominantno drvo u nižim delovima javor. Najviši vrh je na 2017 metara i zove se Pančićev vrh, nazvan po poznatom srpskom botaničaru Josifu Pančiću.

Dostupne aktivnosti na otvorenom oko parka su bezbrojne, ali uglavnom bolje prilagođene toplijim godišnjim dobima. Pješačenje, trekking, vožnja bicikla, jahanje; samo da pomenemo samo neke. Osim snežnih čuda i prirodnih lekova, Kopaonik krije i lekcije istorije. To je bilo centralno područje srednjovekovne srpske države i postoji više zamkova i utvrđenja kao svedočanstva o prošlosti – Zvečan, Koznik i Maglić.

Šta god da vam je motivacija za posjetu, svakako iskoristite većinu lijekova koje ova trendseterka planina nudi. Kopaonik će vas dočekati i na zimskom i na letnjem odmoru i ima sve što je potrebno da oboje pruži nezaboravan doživljaj.

Možda će ti se svideti i...

Leave a Reply

Your email address will not be published.