Dubrovnik, Hrvatska

Da li ste ikada poželeli divnu tvrđavu na moru? Zamislite: Ogromni kameni zidovi drže more koje leptira dok vi objedujete u sigurnosti svoje barokne palate. Možete se približiti ovoj fantaziji posetom Dubrovniku, koji je pravo iz snova, ili ako ste ljubitelj „Igre prestola“, odmah iz izuzetno popularne TV serije. Dubrovnik je pod zaštitom UNESCO-a od 1979. godine, okružen je raskošnim srednjovjekovnim bedemima koji su sačuvani u svom izvornom obliku i jedna su od glavnih gradskih atrakcija.

Često zvan Biser Jadrana, ovaj mali grad na dalmatinskoj obali ima sve. Putnici iz celog sveta dolaze ovamo kako bi iskusili bogatu istoriju sačuvanu u spomenicima i zgradama, probali fantastičnu lokalnu kuhinju, uzeli nekoliko zabavnih dnevnih izleta i uživali u toplim vodama koje se izlivaju na šljunkovite plaže. Snimke neće učiniti: Morate i sami biti ovde da biste videli u čemu je stvar.

Najbolje vreme za posetu Dubrovniku je septembar i oktobar, kada temperature nisu zagušujuće vruće, ali većina kruzera je napustila luku. Voda ostaje topla ova dva meseca, pa je pravo vrijeme za umakanje u more, a ne za vašu uštedu. Vrhunska sezona, leto, ima verovatno najlepše vreme sa prosečno visokim temperaturama koje lepršaju oko 80 stepeni Fahrenheita. Ali mali grad se bori da zadovolji zahteve velikog priliva posetilaca. Odgovarajuće, cene rastu. Cene će padati od oktobra do aprila, ali temperature i plaža će se svideti.

Osnivači su ovaj grad nazvali po “dubravi”, što znači “šumarak”, zbog guste gomile drveća koje je nekada niklo iz grada. Vekovi seče za brodogradnju stvorili su polupustinjsko okruženje. Međutim, na obližnjem ostrvu Lokrum i dalje možete pronaći gustu šumu.

Uprkos dugoj istoriji međunarodne vladavine, sada ćete otkriti da u Starom gradu gotovo svi govore hrvatski i engleski jezik.

Službeni jezik u Hrvatskoj je hrvatski, ali mnogi ljudi u Dubrovniku, posebno oni iz turističke industrije i mlađi Hrvati, govore engleski. Da biste bili ljubazni , dobra je ideja naučiti nekoliko osnova, poput uobičajenog pozdrava: „dobar dan“. Ostale ključne fraze uključuju „molim te“, molim i „hvala“. Zbog složenih odnosa između Hrvatske i Srbije, pametno je izbegavati govoriti o odnosima između Hrvatske i Srbije tokom ćaskanja sa lokalnim stanovništvom.

Valuta u Dubrovniku je hrvatska kuna (HRK). Jedan američki dolar jednak je oko 6,75 kuna. S obzirom na to da kurs fluktuira, želećete da ga proverite pre putovanja. Možete menjati valutu na aerodromu, ali možda ćete naći bolji kurs u gradu. Obično je najbolje da za podizanje novca koristite ATM karticu, a još je bolje ako imate onu koja ne naplaćuje naknade za podizanje novca u inostranstvu.

Što se tiče davanja napojnica, nema standardnog iznosa i nije potreban, ali generalno će većina uslužnog osoblja – od poslužitelja restorana do taksista – cijeniti barem simboličan iznos, pogotovo jer plaće u Hrvatskoj nisu previsoke Zaokruživanje računa ili ostavljanje napojnice od 10% na računu u restoranu smatra se izdašnim.

U cjelini, Dubrovnik se smatra vrlo sigurnom destinacijom za odmor. Ali, kao i u svakom užurbanom gradu, budite oprezni prema potencijalnim džeparošima koji bi mogli ciljati turiste.

Prirodno, grad na moru poslužiće mnogo plodova mora, a kuvari u regionu vole da predstave svež ulov dana. Dagnje, tunjevina, rižoto sa mastilom od lignja i još mnogo toga su osnovni sastojci mnogih restorana. Ostali lokalni specijaliteti uključuju ostrige iz Malog Stona (sela na hrvatskoj obali), dimljenu šunku, sir namočen u ulju, salatu od hobotnice, zelenu menestru (dimljeno slano svinjsko i varivo od kupusa), makarone sporchi (dinstane teleće komade i začini), pržene papaline i srdele na žaru. Među najpoznatija vina dubrovačke regije ubrajaju se crvena sa poluostrva Pelješac, a za bela Pošip sa Korčule. Isprobajte ih u letu u D’vinu, popularnom vinskom baru u Starom gradu.

Za mediteranska jela sa kojih se pruža nezaboravan pogled, razmislite o rezervaciji u restoranu Above 5 Rooftop u hotelu Stari Grad. Za sto ćete platiti prilično peni, ali prema nedavnim posetiocima, pogledi i hrana vrede. Za jednako atmosferski obrok koji obiluje morskim plodovima, krenite prema Proti, koji se nalazi u srcu starog grada. Ako imate ograničen budžet, ali vas i dalje svraća da probate neke lokalne morske plodove, Barba zarađuje oduševljene kritike za svoju „gurmansku brzu hranu“ (pomislite: hamburgeri od hobotnice). A kada vam treba pauza od dalmatinske prehrane, razmislite o Azuru, koji svoj “CroAsian” meni opisuje kao mediteranski sa azijskim preokretom.

Najbolji način za obilazak Dubrovnika je pješice. U stvari, čitav istorijski centar otvoren je samo za pešake. Da bi stigli do grada, mnogi putnici ulaze u aerodrom Dubrovnik (DBV), koji se nalazi na manje od 15 milja jugoistočno od grada. Da bi došli do Dubrovnika sa aerodroma, putnici mogu unajmiti automobil, uzeti taksi ili uskočiti u shuttle bus, koji košta 55 kuna (oko 8 dolara).

Ako u Dubrovnik dolazite brodom za krstarenje, možete uzeti taksi od luke do Starog grada za oko 70 kuna (oko 10,50 USD) ili autobusom doći do tog područja. Glavna autobuska stanica nalazi se u luci. Autobusne karte koštaju između 12 i 15 kuna (oko 1,50 do 2,25 dolara), ovisno o tome kupujete li karte u autobusu ili na kiosku.

Back to top