Dinara – Hrvatska

Prelepi planinski masiv koji je dom najvišeg vrha u Hrvatskoj (Sinjal, na 1831 metar), Dinare, proglašen je Parkom prirode. Ovo zasluženo priznanje ozvaničio je Hrvatski sabor 5. februara 2021. Za nas koji smo se zaljubili u ovaj dio Hrvatske prije mnogo godina, bila je to jedna od uzbudljivijih vijesti koje smo mogli poželjeti jer će, nadamo se, proglas zaštititi ovu zapanjujuću divljinu za buduće generacije.

Danas se Hrvatska može pohvaliti da je dom osam nacionalnih parkova i 12 parkova prirode.

Park čini prirodnu granicu između Hrvatske i Bosne i Hercegovine, a iako je vrh Sinjala na 1831 metara nadmorske visine najviši u cijeloj Hrvatskoj, to nije najviša tačka u lancu Dinare. Ta razlika pripada Troglavu, koji se nalazi u Bosni i Hercegovini, koji se nalazi na 1913 metara nadmorske visine.

Park prirode Dinara (63.052 hektara) sastoji se od planina Dinara, Troglav i Kamešnica (ukupne dužine 84 kilometra), te gornjeg toka rijeke Cetine i okolnih kraških polja (krš je topografija nastala rastvaranjem rastvorljivih stijena, npr. kao krečnjak). Većina zaštićenog područja nalazi se u Šibenskoj i Splitskoj županiji, već godinama omiljeno igralište AndAdventure jer je ovo mjesto veličanstvenih prirodnih ljepota i divljine udaljeno samo nekoliko minuta vožnje od naših domova.

Pogled sa vrha je zapanjujući. Nudi neopterećen pogled na jezero Peruća i okolne planine. Iako je vegetacija ograničena što se više približavate vrhu, postoje bogate livade poljskog cveća, kao i šume koje okružuju planinu na nižim nadmorskim visinama. Šire područje masiva Dinare bogato je florom; na tom području ima oko 750 biljnih vrsta, od kojih je više od 110 posebno zaštićeno, a 55 je endemično.

I ovde postoje razne mogućnosti planinarenja i brdskog biciklizma, svaka sa različitim dužinama i nivoima intenziteta. Planinari uživaju u planini tokom cele godine sa njenom jedinstvenom klimom koja omogućava pristup čak i u nekim od najtoplijih dana.

Prisustvo vodnih resursa poput jezera Peruća ili Krke i Cetine takođe čine ovo područje savršenim staništem ili staništem za mnoge vrste ptica; ovde se nalaze fazani, prepelice, detlići i crnoprugasti trska, kao i predatori poput zlatnih orlova, zmijskih orlova, sivih sokolova, a ponekad i beloglavih supova.

Smeđi medvedi, vukovi, risovi i druge divlje mačke, lisice, divlje svinje, jazavci i zečevi samo su neki od sisara koji ovo mesto nazivaju domom, deleći teren sa oko 15 vrsta ugroženih guštera, zmija i vodozemaca.

Jedno od naših omiljenih mesta u novom Parku prirode je bazen stijena spektakularne boje koji je takođe izvor rijeke Cetine. Ali ovo je samo jedan od mnogih skrivenih dragulja u okolini, koji i dalje leti znatno ispod radara uobičajenih turističkih ruta.

Ruralno zaleđe, udaljeno kratkom vožnjom od mora, ima sasvim drugačiju priču – i onu koju ćemo vam rado podeliti kada nam se pridružite!

Vodopad Krčić, u blizini Knina, još je jedno odlično mesto na našoj ruti kroz ovo područje. Ovo je mesto gde veličanstveni vodopad od 22 metra pogađa reku Krku. Njegovu moć i lepotu možete doživeti od jeseni do proleća, mada se povremeno suši tokom najtoplijih letnjih meseci.

Peruća jezero je takođe na listi naših omiljenih mesta u novom Nacionalnom parku. Ovaj 20-kilometarski rezervoar koji je napravio čovek ostavio je izvanredan utisak na okolinu. Kada je jezero stvoreno 1959. godine, brojna okolna sela su poplavljena, kao i pravoslavni manastir Draganić, sagrađen za vreme bosansko-hrvatskog kralja Tvrtka 1395. Međutim, suša u septembru 2003. dovela je do vodostaja u rezervoar da padne toliko značajno da se utopljeni manastir još jednom podigao sa površine vode.

Možda će ti se svideti i...