Budva – Crna Gora

Budva, smještena usred obale svjetlucavog Jadranskog mora u Crnoj Gori, središte je turizma u ovoj maloj balkanskoj zemlji. Prepuni hotela, restorana, barova i klubova, kao i prodavnica, u Budvi ima puno stvari za raditi. Ovo je najpopularnije odredište Crne Gore za odmor na plaži.

Smeštena na poluostrvu koje izlazi u azurne vode Jadrana, Budva je sa svojim utvrđenim gradskim zidinama i dugom, bogatom istorijom istorijski jedan od najvažnijih gradova na obali balkanskog mora. Pored poluostrva, lokalna geografija takođe ima nekoliko ostrva i zaliv. Obala oko Budve duga je najmanje 21 kilometar i ima 17 prelepih plaža.

Kombinacija ovog mnoštva plaža i zaista vrhunske klime je razlog zašto je ovo crnogorski turistički epicentar. Grad uživa tipičnu mediteransku klimu. Sa toplim do vrućim ljetima i blagim, ugodnim zimama, kao i ne manje od 230 sunčanih dana, Budva je u osnovi savršena destinacija za odmor na plaži.

Istorija Budve, Crna Gora

Međutim, ovo područje se ne odnosi samo na najbolje plaže u Budvi. Ispunjenu istoriju grada i, posle toga, vredi istražiti i njegovu arhitekturu.

Snažni arheološki dokazi govore nam da je Budva jedno od najstarijih naselja na Jadranu. Naseljeno je još od 5. veka p. Grčka kolonizacija područja započela je u 4. veku pre nove ere, a u 2. veku pre nove ere, područje je inkorporirano u rastuće Rimsko carstvo.

Posle pada nekada moćnog Rimskog carstva, Budvom su vladala različita, strana carstva, uključujući Vizantinci, Srbijanci, Mlečani i Habsburzi. Nakon raspada Jugoslavije, Crna Gora se osamostalila 2006. Budva je brzo prerasla u glavnu turističku destinaciju nove zemlje.

Danas je Budva donekle kulturna riznica. Njegovi različiti kulturni i politički uticaji – od turskog do austrijskog i venecijanskog – rezultirali su gradom sa zapanjujućom arhitekturom i mnogim spomenicima.

Zbog svojih fenomenalnih plaža i veličanstvene luke, Budva je turistička destinacija od 1930-ih. Turizam na plaži u tom području započeo je dolaskom prvih stranih turista – bogatih Čeha. Grad je i dalje izuzetno popularna destinacija na plaži u ovom dijelu Evrope, koju svake godine posjeti više od 650.000 turista (što čini oko 44% svih turističkih posjeta u Crnoj Gori, samo u ovom malom primorskom gradu).

Izrastao je u moderan, dobro utvrđen grad koji sadrži plaže, kulturne atrakcije i fantastičan noćni život. Ljudi koji danas posjete Crnu Goru obično će takođe provesti najmanje jedan dan u Budvi. Posebno je živopisna zabavna scena izdvojila od ostalih žarišta u regiji, poput Boke Kotorske i Dubrovnika.

Šta posetiti u Budvi?

1.Stari Grad

Apsolutna zvezda svih budvanskih atrakcija je Stari Grad ili Stari grad na engleskom jeziku. Minijaturna verzija Dubrovnika i jednog od najstarijih gradova duž obale Jadranskog mora, ovaj istorijski grad okružen je utvrđenim zidinama i dom kaldrmisanim ulicama i prelepim zgradama. Možete šetati gradskim zidinama i posećivati istorijska mesta poput Citadele i mnoštva upečatljivih crkava.

Istraživanje starog grada Budve je bez sumnje među najboljim stvarima u Crnoj Gori. Najbolje razgledanje Budve se dešava ovde i nigde drugde! Zauzet je od ranog jutra do duboko u noć.

2.Arheološki muzej

Ako želite da posetite muzej u Budvi, Arheološki muzej je vrhunski izbor. Obuhvatajući tri sprata, ovaj fascinantni istorijski muzej opisuje komplikovanu istoriju Budve u raznim eksponatima. Ovo je jedno od najboljih mesta za posetu u Budvi ako želite da saznate više o kulturi i istoriji ovog drevnog regiona.

3. Beach Life

Na Budvanskoj rivijeri, kako se ovaj region naziva, dom je gotovo dvadeset plaža. To je jedno od apsolutno najboljih odredišta za plažu na balkanu. Ako pitate ljude šta da rade u budvanskoj Crnoj Gori, skoro svi će reći „idite na plaže“.

U vrhuncu letnjih meseci budvanske plaže su prepune sunčališta i prošarane peškirima za plažu, gradska luka ispunjena sjajnim jahtama. Ovo je jedno od mesta gde se evropski i bogati bore i pokazuju svoje bogatstvo i uspeh – to je popularna destinacija među bogatim Rusima i Ukrajincima.

Noću, po zalasku sunca, primorski barovi preplavljuju se mladim zabavama, primamljivo odevenim ženama i bogatašima. Budva je najprometniji grad na crnogorskom primorju. Ako tražite istorijski grad u kojem ćete moći da stignete na plažu i zabavljate se tokom cele noći, ovde treba da idete.

4. Sveti Stefan

Pet kilometara (tri milje) južno od Budve nalazi se Sveti Stefan. Ovaj neverovatno živopisni grad smešten je na poluostrvu i sadrži zgrade pokrivene terakotom iz 15. veka. Čitav grad je sada luksuzno odmaralište, ali možete mu se diviti sa kopnene plaže.

Ovaj fotogenični grad jedan je od najboljih jednodnevnih izleta iz Budve. Ne morate čak ni da vozite da biste stigli do Svetog Stefana iz Budve! Između oba mesta postoji šetalište uz more koje prolazi pored prelepih plaža i kroz mala primorska sela. Usput ćete pronaći mnoštvo lepih mesta za kupanje i sunčanje, sjajne restorane sa pogledom na more i razna mesta na kojima možete uživati u zalasku sunca.

5. Sveti Nikola

Ostrvo Sveti Nikola nalazi se na samo kilometar od budvanske rive. Na ovom stjenovitom ostrvu nalazi se strma litica koja se 121 uzdiže iznad voda Jadrana, dok su u ostalim dijelovima predivne peščane plaže, uključujući tri velike plaže i brojne manje.

Jedini stalni stanovnici ovog divnog ostrva su jeleni, ali postoji i nekoliko veštačkih objekata. Tu su, na primer, restoran, mala luka, betonska riva i toaleti. Nadimak „Havajsko ostrvo“ omogućava sjajno jednodnevno putovanje iz Budve, posebno ako ste posle tišeg dana na plaži.

Back to top