Amsterdam, Holandija

Sa 60 kilometara kanala i skoro 7.000 zgrada iz 18. veka ili ranije, Amsterdam je jedan od najbolje očuvanih evropskih gradova – centar se jedva promenio od Rembrandtovog vremena. Ipak to nije puko muzejsko delo: Pored istorijskih spomenika i Starih majstora, grad moderna prestonica sa svim zamkama koje bi putnik mogao želeti, uključujući širok spektar hotela, inovativne restorane i stilska kupovina.

Šareni, neobični i šarmantni, grad starog sveta okružen je zgradom iz 17. veka, kanalima i stalnim pogledom na bicikle koji proviruju. Ali takođe nosi obeležja napredne i iskreno popustljive metropole. Iako mnogi mladi ljudi posećuju Amsterdam radi scene marihuane – i možda da zavire u legalne prostitutke u okrugu Crvenih svetla – grad vrvi visokom kulturom, od umetnosti svetske klase u muzeju Van Gogha i muzeja Rijksmuseumn do P.C. Hooftstraat, tržna ulica u kojoj možete pronaći mnoštvo savremenog, vrhunskog dizajna koji je postao ponos u Amsterdamu i Holandiji.

Nema lošeg vremena za odlazak u ovu holandsku prestonicu, ali generalno je od maja do oktobra glavna sezona putovanja, kada su temperature najtoplije. Gužve dosežu vrhunac u julu i avgustu. Drugo najbolje vreme za putovanje u Amsterdam je sezona tulipana: Grad cveta već u martu, a perje se može proširiti do maja. Kiša je moguća tokom cijele godine, a zima može povremeno donijeti snijeg i pljusak, pa spakujte slojeve. Generalno, to je blago, ali često mokro, zato ponesite kišobran i odgovarajuću odeću u bilo koje doba godine

Prevoz u Amsterdamu

Amsterdam je kompaktan, pa je šetnja ili iznajmljivanje bicikala da biste iskoristili sjajne biciklističke staze lako. Ipak, javni prevoz (tramvaji, metroi i autobusi) takođe su odlični. Kupite čip karticu u automatu za prodaju karata ili na šalteru ili zatražite od vozača turističku propusnicu (karte od jednog do sedam dana počinju od 8 dolara).

Kretanje po Amsterdamu

Najbolji način za putovanje Amsterdamom je biciklom. Jednom kada uletite u obližnji Amsterdamski aerodrom Schiphol (AMS) i nastanite se u svom hotelu, predlažemo da se raspitate kako da nabavite svoja dva točka. Brojni kanali, nestrpljivi vozači i uski putevi (prstenovi Kanalskog pojasa) čine u najmanju ruku manevrisanje gradom automobilom zanimljivim. Osim toga, Amsterdam je poznat po vožnji biciklom, a otkrićete da prodavnice iznajmljenih automobila prekrivaju grad. Štaviše, postoji nekoliko vođenih biciklističkih tura koje će vam pomoći da se krećete u saobraćaju. Pedaliranje kroz nepoznato mesto možda ipak nije za svakoga; za te putnike postoji i sasvim ugledan sistem javnog prevoza – GVB – koji nudi metro, ​​autobuske i tramvajske usluge. A ako ste kupili gradsku karticu Amsterdam, pokrivene su sve vaše vožnje gradskim prevozom.

Sa aerodroma do centra grada možete doći autobusom, vozom ili taksijem. Cena taksija od aerodroma do centra grada obično košta 40 do 60 evra (oko 50 do 75 dolara). Putnicima se savetuje da se ne voze od vozača koji traže aerodrom; umesto toga, pronađite taksi stanicu na izlazu iz aerodroma. Ovde se okupljaju zvanično odobreni taksisti.

Znajte pre posete

Neke atrakcije (posebno muzej Van Gogha i kuća Ane Frank) postaju veoma zauzete, naročito leti, pa rezervišite kartu i vreme za posetu unapred. Grad je generalno siguran, ali džeparoši rade široko; budite oprezni u tramvaju i na pijaci.

Back to top