Ovaj grad visokih zgrada i tržnih centara pretvorio se iz pustinjske ispostave u odredište du-jour, gde se turisti hrle radi rasprodaja, sunca i porodične zabave.

Dubai je poznat po razgledanju atrakcija kao što su Burj Khalifa (najviša zgrada na svetu) i tržnih centara koji dolaze u kompletu sa mamutskim akvarijumima i zatvorenim ski stazama.

Ali ovaj grad ima mnogo kulturnih atrakcija i stvari koje treba obaviti, kao i sve glamurozne moderne dodatke.

Prošetajte kvartom Al Fahidi i otkrićete stari Dubai, zatim kružite Dubai Creekom u tradicionalnom dohu i ubrzo ćete shvatiti da ovaj grad ima više od kričavog furnira.

Šta sve videti u Dubai?

  1. Pogledajte poznati gradski pejzaž Dubaija u ulici Burj Khalifa

Znamenita zgrada i glavna turistička atrakcija Dubaija je Burj Khalifa, koja je sa 829,8 metara najviša zgrada na svetu i najpoznatija gradska tačka interesa.

Za većinu posetilaca putovanje do osmatračnice na 124. spratu ovde je obavezno tokom boravka u gradu. Pogledi na gradski horizont iz perspektive ove ptičje perspektive jednostavno su zapanjujući.

Iskustvo glatke osmatračnice uključuje multimedijalnu prezentaciju o Dubaiju i zgradi Burj Khalifa (završena 2010.) pre nego što vas brzi lift dovede do osmatračnice za one 360-stepenišne poglede preko nebodera u pustinju na jednoj strani i okean na drugoj.

Noćne posete su posebno popularne kod fotografa zbog poznatih dubajskih panorama gradske rasvete.

Ponovo na zemlji, obavijajući se Burj Khalifa, nalaze se lepo dizajnirani vrtovi sa vijugavim stazama. Postoji mnoštvo vodenih karakteristika, uključujući fontanu Dubai, fontanu sa najvišim performansama na svetu, napravljenu po uzoru na čuvene fontane Bellagio u Las Vegasu.2.

2. Ušunjajte se u kupovinu u Dubai Mall-u

Dubai Mall je prvorazredni gradski centar i jedno od najboljih mesta u gradu koje treba posetiti tokom dana kupovine i unutrašnjih aktivnosti kako bi deca bila zauzeta. Omogućava ulaz u Burj Khalifu, kao i u akvarijum Dubai.

Tu su i klizalište, zona za igre i bioskopski kompleks ako tražite još mogućnosti za zabavu.

Kupovine i ishrane nema kraja, a gotovo uvek postoje posebni događaji poput muzike uživo i modnih revija u tržnom centru. Najpoznatiji od njih su godišnji Dubai Shopping Festival u januaru i februaru i Dubai Summer Surprises Festival u julu i avgustu.

3. Otkrijte istoriju UAE u muzeju Dubai

Odličan muzej Dubaija smešten je u tvrđavi Al-Fahidi, izgrađenoj 1787. godine za odbranu potoka Dubai. Zidovi tvrđave izgrađeni su od tradicionalnih koralnih blokova i drže se zajedno sa krečom. Gornji sprat je oslonjen na drvene stubove, a plafon je napravljen od listova palme, blata i gipsa.

U svojoj istoriji tvrđava je služila kao rezidencija vladajuće porodice, sedište vlade, garnizon i zatvor. Obnovljen 1971. godine (i ponovo opsežno 1995. godine), sada je glavni gradski muzej.

Na ulazu se nalazi fascinantna izložba starih mapa Emirata i Dubaija, koja prikazuje mamutsku ekspanziju koja je pogodila region nakon naftnog buma.

U dvorištu se nalazi nekoliko tradicionalnih čamaca i kuća od palminog lišća sa emiratskim vjetrovnim tornjem.

U desnoj dvorani je naoružanje, a u levoj su izloženi Emiratski muzički instrumenti.

Ispod prizemlja su izložbene sale sa eksponatima i dioramama koje pokrivaju različite aspekte tradicionalnog Emiratskog života (uključujući pecanje bisera i život pustinje Beduina), kao i artefakte iz 3000 do 4000 godina starih grobova na arheološkom nalazištu Al Kusais.

4. Šetnja kroz istoriju u četvrti Al Fahidi (Stari Dubai)

Kvart Al Fahidi (ranije poznat, a ponekad se još uvek nazivao i kvart Bastakija) izgrađen je krajem 19. veka kao dom bogatih perzijskih trgovaca koji su se bavili uglavnom biserima i tekstilom i namamljeni u Dubai zbog poreza – besplatno trgovanje i pristup Dubai Creeku.

Al Fahidi zauzima istočni deo Bur Dubaija duž potoka, a zgrade korala i krečnjaka ovde, mnoge sa zidovima na vrhu vetroaranta, su odlično očuvane.

Vetrovne kule su ovde pružale kućama rani oblik klimatizacije – vetar zarobljen u tornjevima bio je usmeren u kuće. Perzijski trgovci su ovaj arhitektonski element (uobičajen u iranskim primorskim kućama) verovatno presadili iz svoje zemlje u Zaliv.

5. Obilazak džamije Jumeirah

Mnogi smatraju da je džamija Jumeirah najlepša od dubajskih džamija.

Tačna kopija džamije Al-Azhar u Kairu, koja je osam puta veća od nje, Jumeirah džamija je lep primer islamske arhitekture.

Ova kamena građevina izgrađena je u srednjovekovnoj Fatimidskoj tradiciji, sa dva minareta koji prikazuju suptilne detalje u kamenom. Posebno je atraktivan uveče kada je osvetljen reflektorima.

Centar za kulturno razumevanje Sheikh Mohammed Bin Rashid (koji takođe organizuje program obilazaka, predavanja, časove arapskog i kulturnih obroka) organizuje obilazak džamije sa vodičem, dizajniran da pokuša da podstakne bolje razumevanje muslimanske vere.

6. Šetnja Šeikom Zajedom

Put šeika Zajeda glavna je saobraćajnica koja prolazi kroz modernu poslovnu četvrt Dubaija u centru grada.

Ovaj široki autoput sa osam traka celom dužinom obrubljen je visokim staklom, hromom i čeličnim visokogradnjama. To je jedno od najboljih vidikovaca na terenu za čuveni dubajski pogled na neboder.

Glavne atrakcije su duž ili blizu trake između kružnog toka i prve raskrsnice, a većina poznatih dubajskih tržnih centara nalazi se duž puta.

Svetska trgovinska kula Dubai ima na svom poslednjem spratu osmatračnicu, koja posetiocima nudi panoramski pogled (jeftinija opcija od Burj Khalifa), a Park zlata i dijamanata (Put šeika Zajeda) na jednom mestu je za ljubitelje nakita, sa 118 proizvođača i 30 maloprodaja, svi pod jednim krovom.

7. Posetite Podvodni svet u dubajskom akvarijumu

Jedna od glavnih gradskih turističkih atrakcija, Dubai Akvarijum, u ogromnom spuštenom rezervoaru u prizemlju Dubai Mall-a, smešta 140 vrsta morskog života.

Kao i besplatno gledanje iz tržnog centra, ako uđete u podvodni zoološki vrt, možete prošetati i kroz akvarijumske tunele.

Različite aktivnosti pomažu vam da izbliza pogledate morski život. Obilasci brodom sa staklenim dnom (na vrhu rezervoara) su posebno popularni.

U ponudi su i aktivnosti ronjenja u kavezu i ronjenja ajkula.

Back to top