Abu Dabi – Ujedinjeni Arapski Emirati

Glavni grad Ujedinjenih Arapskih Emirata, Abu Dabi je dobro uređen, marljiv grad sa lepom lokacijom na obali. Prvo naseljeno nomadskim plemenom Bani Ias 1760. godine, naselje je ostalo malo ribarsko selo sve dok nije otkrivena nafta. Prihodi su transformisali Abu Dabi u savremeni grad danas – živahni centar vlade i poslovanja.

Velika džamija Sheikh Zaied glavna je turistička atrakcija i oduševljava sve koji je posete. Ali grad takođe predstavlja dobru osnovu za izlete u pustinjske pejzaže oaze Liva i oaze grada Al Ain. Pronađite najbolje stvari koje treba uraditi sa našom listom najboljih atrakcija u Abu Dabiju.

1.Velika džamija šeika Zajeda

Odevena u makedonski mermer, prelepa i apsolutno mamutska velika džamija Sheikh Zaied znamenita je zgrada Abu Dabija i ubedljivo najpopularnija atrakcija za razgledanje grada. Džamija spaja elemente dizajna Mameluke, Osmanlije i Fatimide da bi stvorila skladnu i potpuno modernu džamiju koja slavi islamsku arhitekturu. Zanatlije su koristile staklo, mozaik pločice i složene rezbarije kako bi spektakularno uticale i na unutrašnjost i na spoljašnjost.

Otvoren je 2007. godine nakon skoro 20 godina gradnje. Kapacitet je 40.000 poklonika(klanjača), najveća je džamija u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, a poput džamije šeika Zajeda u Fujairah, posvećena je pokojnom šeiku Zajedu bin Sultanu al-Nahjanu.

Ne samo muslimanima nego svima je dozvoljeno da uđu u sva područja džamije (uključujući ogromnu biblioteku), a dostupni su i obilasci s vodičem. Jutarnja tura Abu Dabija je dobar način da se upoznate sa gradom. Ova četvorosatna tura posećuje džamiju Sheikh Zaied, užurbane pijace i ribarsku luku Al Mina, kao i baštinsko selo sa lokalnim vodičem. Uključeni su prevoz i preuzimanje i odlazak iz hotela.

2.Lovr Abu Dabi

Najspektakularniji muzej na Bliskom istoku, Luvr Abu Dabi, prati čitavu istoriju umetničkih dostignuća čovečanstva, od neolita do danas. Bogatstvo i raznolikost izložene umetnosti, od drevnih egipatskih statua do poznatih Pikasovih slika, zapanjujuće je, dok je savremena arhitektura muzeja, sa svojim galerijama okupljenim pod ogromnom srebrnom kupolom, sama po sebi razlog za posetu.

Kao i stalna kolekcija koja ima preko 12 galerija, svake godine se postavi nekoliko velikih privremenih izložbi. Luvr je prvi od tri planirana velika muzeja koji će se otvoriti na ostrvu Saadiiat, a koji će narednih godina postati kulturni otkucaji Abu Dabija. Druga dvojica – Guggenheim Abu Dabi i Zaied National Museum – još su u fazi planiranja.

3.Ferrari svet

Ovaj brendirani tematski park donosi uzbuđenje trka Formule 1 u Abu Dabi i jedna je od najboljih stvari u gradu za one koji traže uzbuđenje i porodice. Mala deca mogu isprobati novonaučene vozačke veštine na stazi Junior GT, dok se adrenalinski narkomani mogu zakopčati i voziti tobogan Fliing Aces, koji na 52-metarskoj petlji postiže brzinu od 120 kilometara na sat (najvišu na svetu ).

Tu je i kolekcija Ferrarijevih automobila, sa modelima koji datiraju iz 1947. godine, i obilazak Ferrarijeve fabrike i Ferrarijeva igra igara znanja za istinske ljubitelje automobila.

4.Izleti brodom

Za najbolji pogled na blistave nebodere Abu Dabija, morate krenuti prema vodi. Prizori na višespratnice prilično su spektakularni dok se iseljavate iz marine. Nekoliko različitih operatora organizuje ture za sve vrste budžeta, ali dva najpopularnija putovanja kod turista su skokovi na ostrvo, koji uključuju vreme na plaži i ronjenje s maskom na raznim ostrvima u zalivu i krstarenja zalaskom sunca koja vam omogućavaju da vidite gradska svetla trepnite u akciju dok se sumrak nadvija nad gradom – odličan izbor za večernju aktivnost.

5.Varner Bros

Najnoviji dodatak tematskog parka na ostrvu Ias, Varner Bros Vorld posvećen je svojim junacima i negativcima iz crtanih filmova, filmova i stripova, sa svim vožnjama zasnovanim na tim likovima. Sa šest „kopna“ zauzetih pod jednim krovom (čitav tematski park je unutra i klimatizovan), ovo je jedno od najboljih mesta za posete porodicama. Postoje vožnje pogodne za mališane do tinejdžera. Bedrock i Cartoon Junction posebno su postavljeni za najmlađe, dok su u Gotham Citi-u i Metropolisu neke od glavnih atrakcija, koje kombinuju 4D interaktivni sadržaj sa uzbuđenjima i prolivanjima u roler-toasteru.

6.Ostrvo Ias

Ostrvo Ias jedno je od najboljih luksuznih hotelskih odredišta u Abu Dabiju, sa peščanim plažama savršenim za provodanje dana na sunčanju. Ovo područje je takođe dom za stazu Ias Marina, gde se svake godine održavaju trke Formule 1 u Abu Dabiju. Tragači za suncem treba da se kreću pravo do plaže Ias; ljubitelji adrenalina mogu rezervisati iskustvo Formule 1 na stazi Ias Marina; a kupci bi se trebali uputiti pravo u Ias Mall, glavno gradsko odredište za kupovinu.

Back to top