Sanjate o tropskom bekstvu provedenom izležavajući se na idiličnim ostrvima, šetajući zelenim prašumama, planinareći oko stena koje padaju iz vilice i uočavajući jedinstvene divlje životinje? Zatim usmerite pogled na Madagaskar. Smešteno u Indijskom okeanu, oko 743 milje istočno od Mozambika, ovaj afrički raj je četvrto najveće ostrvo na svetu. Otprilike 19.000 vrsta biljaka može se naći u 47 nacionalnih parkova i rezervata u zemlji, ali njene jedinstvene životinje glavni su privući ljubitelje prirode. Sve vrste lemura sa više od 100 vrsta sveta nazivaju ovu ostrvsku državu domom, kao i više od 340 vrsta kameleona i raznih ptica.

Iako ćete verovatno provesti neko vreme u naseljenim mestima kao što su Antananarivo (glavni grad države) i Nosi Be (malo ostrvo kraj severozapadne obale kopna), Madagaskar je ispunjen regionima zrelim za istraživanje. Putnici se mogu otisnuti s mora na dah da roniti oko Nosi Sakatia ili plivati u The Three Bais, a ljubitelji fotografije mogu snimiti oduzimajuće dane slike izlaska sunca ili zalaska iznad Morondavske avenije Baobaba. Ljubitelji fitnesa u međuvremenu imaju pristup planinarskim stazama u rezervatu zajednice Anja, kao i visoki krečnjački vrhunci strogog rezervata prirode Tsingi de Bemaraha, koji su idealni za penjanje. Ako biste više voleli najzanimljiviji malgaški odmor, zaputite se duboko u nacionalne parkove poput Isala i Mantadije da biste gledali lemure, udavce i još dugo zadržavanja na drveću.

Najbolje vreme za posetu Madagaskaru je od aprila do oktobra. Ova sušna sezona donosi manje kišovitih pljuskova, što znači optimalne uslove za posmatranje životinja, planinarenje i učestvovanje u vodenim sportovima. Iako su stope smeštaja u ovom trenutku više, imanjima će biti lakše pristupiti jer su putevi u zemlji čisti. Temperature će takođe biti ugodnije nego što su tokom sezone vlažnih zraka.

Spasioci i osoblje obezbeđenja retko su smešteni na plažama. Ako planirate da posetite plažu, ni u kom trenutku ne ostavljajte svoje stvari bez nadzora i budno pazite na decu.

Voda iz slavine nije bezbedna za piće u hotelima, restoranima i na svim ostalim lokacijama na Madagaskaru, što znači da ćete uvek morati da pijete flaširanu vodu. Takođe ćete želeti da izbegavate led u pićima ukoliko nije napravljen od filtrirane vode.

Lokalni komarci mogu nositi malariju, zato ponesite odeću sa dugim rukavima, sredstvo protiv insekata sa DEET-om (hemikalija koja ograničava sposobnost komaraca da vas osete) i lekove protiv malarije koji se mogu dobiti od lekara.

Malo je restorana, prodavnica i hotela koji prihvataju kreditne kartice na Madagaskaru, pa ponesite sa sobom madagaskarski arijar ili povucite neke sa lokalnog bankomata da biste platili robu i usluge.

Madagaskar je dom 18 glavnih etničkih grupa raznolika ostrvska država. Madagaskarski i francuski su službeni jezici zemlje, od kojih je potonji uveden kada su Francuzi kolonizovali region od 1896. do 1960. Možda ćete naći i nekoliko Madagaskaraca koji govore engleski jezik, ali najbolje je koristiti madagaskarski ili francuski kada je to moguće. Od dva osnovna jezika, češće se koristi malgaški. Neki ključni malgaški i francuski izrazi i fraze koje se koriste tokom putovanja na Madagaskaru uključuju „manao ahoana e“ i „bonjour“ (zdravo), „Manao ahoana ni fahasalamanao?“ i „Komentar allez-vous?“ (Kako ste?), „Tsi azoko“ i „Je ne comprend pas“ (ne razumem), „Mahai miteni angisi ve ianao?“ i “Parlez-vous anglais?” (Da li govorite engleski?), I „veloma“ i „au revoir“ (zbogom).

Muzika je sastavni deo malgaške kulture. Zapadni plesovi, tekstovi i instrumenti mešaju se sa malgaškim ritmovima kako bi stvorili glavninu savremene muzike u zemlji. Ovde se mogu čuti i zapadni muzički stilovi poput rocka, džeza i hip-hopa, ali jedan od najpopularnijih žanrova Madagaskara je salegi, energičan stil koji sadrži električne gitare, harmonike, bubnjeve i vokale poziva i odgovora. Salegi i drugi žanrovi igraju se u raznim barovima i klubovima širom Antananariva, uključujući hotel Glacier, stanicu Pandora i Espace Dera, ali prostitucija – koja je na Madagaskaru ilegalna – povremeno se odvija u zabavnim prostorijama, pa budite oprezni kada uživate u noćnom životu Madagaskara.

Zvanična valuta na Madagaskaru je madagaskarski arijer (MGA). Jedan madagaskarski ariari iznosi približno 0,0003 USD ili manje od jednog američkog penija, ali pre posete poželećete da proverite najnoviji kurs. Eure je najlakše pretvoriti u madagaskarski ariari u zemlji, ali neki prodavci valuta uzimaće dolare. Kreditne kartice nisu prihvaćene na većini mesta s Madagaskarom, pa planirajte da koristite gotovinu; ako vam je potrebna dodatna valuta, bankomati su dostupni u većini većih gradova.

Od posetilaca se očekuje davanje napojnica za turističke usluge, ali za taksi usluge nisu potrebni. Uobičajeno je da se od 5 do 10 procenata računa za hranu daje u restoranima koji ne navode troškove usluge na računima, dok bi zaposlenici hotela (pomislite: zvonici i domaćice) po boravku trebali dobiti po oko 2.000 malgaških arijara (manje od 1 dolara). Turistički vodiči obično očekuju 10.000 do 20.000 madagaskarskih arijara (ili 3 do 6 američkih dolara) dnevno, a za vozače biste trebali dodeliti oko 5.000 do 10.000 madagaskarskih arijarija (ili 1,50 do 3 američkih dolara) dnevno.

Džeparstvo i krađa prtljaga sa zahteva za prtljag na međunarodnom aerodromu Ivato redovno se dešavaju u Antananarivu. Pored toga, povremeno se dešavaju nasilni napadi na putnike u oblastima poput Nosi Be-a i Tamatave-a, a udaljeni autoputevi često su na meti pljački. Štaviše, ulične prepirke i saobraćajne nezgode stvorene da nacrtaju scenu i podstaknu nasilje prema strancu postaju sve češće. Kao rezultat toga, najbolje je da u svakom trenutku budete svesni svojih stvari i okoline i da izbegavate nenaseljene puteve i javne sporove.

Otkako je 2014. godine izabrana demokratska vlada, nasilni politički događaji su retki. Međutim, s vremena na vreme se dogode smrtonosni incidenti, pa je najbolje izbegavati ili biti na oprezu prilikom posete vladinim zgradama, nacionalnim sportskim arenama i istorijskim spomenicima u Antananarivu.

Malarijom se mogu zaraziti malgaški komarci koji prenose bolest. Da biste se zaštitili dok boravite u zemlji, nosite odeću sa dugim rukavima i sredstvo protiv insekata sa DEET (hemikalija koja komarcima otežava vaš miris). Takođe ćete želeti da razgovarate sa svojim lekarom pre putovanja kako biste nabavili lekove protiv malarije i razmotrili moguće neželjene efekte leka.

Najbolji način za obilazak Madagaskara je iznajmljivanje automobila sa vozačem ili pridruživanje organizovanoj turneji. Iznajmljivanje automobila obično dolazi sa vozačem kao deo njihovih cena i pruža vam najveću fleksibilnost u vašem putu. Međutim, ture uglavnom pokrivaju troškove smeštaja i nekih ili svih obroka, ali moraćete da se pridržavate određenog rasporeda i putujete sa ostalim posetiocima. Dostupne su i ograničene mogućnosti javnog prevoza, ali ove pristupačne usluge su spore, često neudobne i nebezbedne. Za dulja putovanja između odabranih gradova može se ugovoriti putovanje avionom. Da biste stigli na ostrvo, potreban je let do međunarodnog aerodroma Ivato (TNR) u Antananarivu ili dolazak brodom za krstarenje do različitih mesta Madagaskara, uključujući Antsiranana, Nosi Be i Tamatave, preko operatera krstarenja poput Costa Cruises i MSC Cruises.

Back to top