Fez – Maroko

Maroko je poznat po svojim istorijskim carskim gradovima: Fezu, Meknesu, Marakešu i Rabatu. Od četiri, Fez je i najstariji i najimpresivniji. Njegov stari grad, ili medina, rangiran je kao UNESCO svetska baština i u njemu se nalazi najstariji univerzitet na svetu. Unutar svojih bezbrojnih srednjovekovnih ulica, čeka vas zemlja čuda živopisnih boja, zvuka i mirisa.

Fez

Stari i novi grad

Fez je 789. godine osnovao Idris, arapski vladar odgovoran za osnivanje dinastije Idrisid. Od tada je stekao reputaciju važnog centra trgovine i učenja. Služio je kao glavni grad Maroka u nekoliko različitih prilika, a svoje zlatno doba doživeo je pod vlašću Marinida, dinastije koja je vladala Fezom u 13. i 14. veku. Mnogi od najpoznatijih spomenika u Medini (uključujući njene islamske koledže, palate i džamije) potiču iz ovog slavnog perioda istorije grada.

Danas je medina poznata kao Fez el-Bali, a njena magija ostaje nepromenjena tokom vremena. Unajmite vodiča koji će vas provesti lavirintnim ulicama ili uživajte u osećaju da se sami gubite. Naći ćete štandove na pijaci i radionice lokalnih zanatlija, ukrašene fontane i lokalne hamame. Izvan medine nalazi se najnoviji deo Feza, koji se naziva Ville Nouvelle. Izgrađeni od Francuza, to je potpuno drugi svet, sastavljen od širokih bulevara, modernih prodavnica i prometnog prometa (dok stari grad ostaje pešački).

Ključne atrakcije

Štavionice Chaouvara – Fez je poznat po svojoj koži, a u tradicionalnim štavionicama poput Chaouvare, metode proizvodnje kože su se vrlo malo promenile od srednjeg veka. Ovde se kože polažu da se osuše na vrelom suncu, a ogromne kade napunjene su bojama napravljenim od kurkume, maka, nane i indiga. Golubova balega se koristi za omekšavanje kože pre nego što se ofarba, a smrad štavionica često je neodoljiv. Međutim, dugine boje posuda za bojenje u rano jutro čine odlične fotografije.

Džamija Kairaouine-Uvučena duboko u srce medine, džamija Kairaouine je druga po veličini džamija u zemlji. Takođe je povezan sa najstarijim svetskim univerzitetom koji se stalno vodi, Univerzitetom Al-Karaouine, čije poreklo datira iz sredine 9. veka. Biblioteka u džamiji Kairaouine jedna je od najstarijih i najvažnijih na svetu. Međutim, nemuslimani će se morati zadovoljiti gledanjem džamije izvana, jer im nije dozvoljeno da uđu unutra.

Medersa Bou Inania – Medersa Bou Inania je istorijski islamski koledž izgrađen za vreme vladavine Marinida. To je jedan od najboljih postojećih primera Marinid arhitekture u Maroku i otvoren je za pripadnike svih vera. Iako je raspored fakulteta jednostavan, ukrasi koji pokrivaju gotovo svaku površinu nisu. Veličanstveni štukaturni radovi i zamršeno rezbarenje drveta mogu se naći svuda, dok skupi mermeri blistaju u dvorištu. Islamski zellij ili mozaici su posebno impresivni.

Dolazak tamo

Do Feza možete doći na nekoliko načina. Putovanje vozom je pouzdano i bezbedno u Maroku, a Fezova stanica nudi veze do mnogih najvećih gradova u zemlji, uključujući Tanger, Marakeš, Kazablanku i Rabat. Vozovi se retko popunjavaju unapred, pa je obično moguće rezervisati mesto na dan planiranog putovanja. Alternativno, autobuske kompanije na daljinu poput CTM ili Supratours nude jeftiniji način putovanja između glavnih destinacija Maroka. Imajte na umu da u Fezu postoje dve autobuske stanice. Grad takođe ima svoj aerodrom, Aerodrom Fes -Sais (FEZ).

Kada stignete u Fez, najbolji način za istraživanje je pešice – u svakom slučaju, u medini nisu dozvoljena nikakva vozila. Izvan medine možete koristiti usluge mini taksija; mali crveni automobili koji rade na isti način kao i taksi vozila u drugim delovima sveta. Uverite se da vaš vozač koristi merač ili da se pre početka putovanja dogovorite o ceni vožnje. Ako imate značajnu količinu prtljaga, vaše torbe će verovatno biti vezane za krov automobila. Nosači s kolicima su vam na raspolaganju za pomoć u nošenju torbi u medini, ali budite spremni dati napojnicu za njihove usluge.

Možda će ti se svideti i...